Hur du kan inreda för att må bra

Studier har visat att våra hjärnor naturligt reagerar på vackra omgivningar på ett positivt sätt. Dessutom finns det bevis som tyder på att de färger vi ser omkring oss spelar en viktig roll för hur vi uppfattar miljön. Men hur kan du skapa rätt inredningsmiljö som passar just dig? 

Neuro design är ett nytt område där man studerar människans hjärna och hur den reagerar i olika miljöer. Forskningen har tydligt visat att hjärnan reagerar positivt när vi vistas i vackra miljöer, med härliga färger och inredning. Man har sett både ett ökat välbefinnande samt ökad produktivitet och kreativitet. 

Hur färger kan påverka oss?

Studier har visat att vissa färger kan framkalla specifika känslor och stämningar – från lugnande effekter som blått eller lila till energigivande nyanser som orange och rött. Dessutom har forskning visat att olika färger påverkar hur snabbt vi tänker eller löser problem, vilket leder till effektivare problemlösnings processer.

Inred efter känsla

En välplanerad inredning skall inte underskattas – den kan också förändra vårt känslomässiga tillstånd. Estetiska element som växter, konstverk och möbler kan skapa en känsla av komfort och trygghet, vilket ytterligare underlättar positiva reaktioner i hjärnan. Ännu mer än enbart färg fungerar dessa föremål som visuella signaler som hjälper till att ”forma” våra känslomässiga landskap.

Men hur kan man skapa rätt miljö för att må bra? Faktum är att hur vi ska inreda för att må bra beror på vår personlighet och vad vi uppfattar som vackert. Planera din inredning ordentligt. Välj möbler, inredning och färger efter vilken känsla du vill ha i rummet. Vi människor mår bra av att vistas i naturen, försök därför att få med in någon känsla av naturen. Försök också att skapa en röd tråd med din inredning samt med bra förvaringsmöjligheter för att skapa ordning och harmoni. Om det är ett kontor du inreder, försök att få med något oväntat i inredningen eller starka kontrastfärger som stimulerar och piggar upp.

Alla dessa resultat understryker vikten av att skapa miljöer som inspirerar oss samtidigt som de ger oss en känsla av trygghet och säkerhet. Genom att föra in skönhet i våra liv genom avsiktlig miljödesign – oavsett om det är hemma eller på arbetsplatsen – kan vi frigöra större nivåer av produktivitet och tillfredsställelse inifrån oss själva.