Hur hittar man miljövänliga skönhetsprodukter?

Utbudet av skönhetsprodukter är väldigt stort och det kan vara svårt att ta reda på vilka produkter som verkligen är säkra för dig och miljön. Det första steget är att leta efter produkter som har en miljömärkning på produktförpackningen. Kontrollera också på de enskilda ingredienserna i en produkt för att avgöra om den verkligen är miljövänlig och inte innehåller några gifter.

När du köper kosmetiska produkter som tvål, deodoranter, hårprodukter, rak krämer, tandkräm, hudkräm, mink och deodorant finns det några viktiga saker du bör tänka på för att säkerställa att produkterna du köper är säkra och miljövänliga. 

Miljömärkning

Det bästa sättet att handla miljövänliga skönhetsprodukter är att välja miljömärkt kosmetika som tillverkas utan giftiga kemikalier. Dock utesluter inte miljömärkningen syntetiska material, därför är det också bra att leta efter ekologiska naturliga produkter. För att hitta rätt produkter leta efter miljömärkning som Svanen, Astma- och allergiförbundet, Blå ängeln, Bra Miljöval. Se upp för ”Greenwashing”, där företag försöker låta mer miljövänliga än de faktiskt är. De brukar använda sig av ord som  ”naturliga” och ”ekologiska” och gröna symboler. Men finns det ingen miljömärkning är det ingen garanti för att det är en miljövänlig produkt.

Ingredienser

Det är viktigt att titta på de enskilda ingredienserna i en produkt för att avgöra om den verkligen är miljövänlig. Många skönhetsprodukter innehåller mikroplaster, sulfater, parabener och silikoner – som alla är potentiellt farliga för både din hälsa och miljön. Mikroplaster är små plastpartiklar som aldrig bryts ner och till slut hamnar i våra hav och vattendrag där de kan skada det marina livet, sulfater är starka rengöringsmedel som används i många rengöringsmedel och som kan irritera huden och skada vattenlevande organismer, parabener är konserveringsmedel som används i stor utsträckning och som är kända för att vara hormonstörande, och silikoner skapar en film över huden som hindrar den från att andas ordentligt och orsakar irritation. I stället för att välja dessa konventionella alternativ kan du försöka hitta naturliga alternativ som växtbaserade oljor, eteriska oljor, aktivt kol eller lermasker. Du kan använda webbplatser som Skin Deep eller COSMOS-databasen för att undersöka varje ingrediens som finns i din produkt för att fatta ett välgrundat beslut om dess säkerhetsnivå baserat på dess toxicitetsklassificering som ges av experter inom toxikologi. 

Gifter i smink

I studier vid Stockholms universitet har man i ett flertal kosmetiska produkter hittat höga halter av hälsofarliga ämnena PFAS-ämnet PFOA. Dessa ämnena kan orsaka leverskador, försämra immunförsvaret, påverka fortplantnings förmågan och de kan inte heller inte brytas ned av naturen. Alla ämnena har inte hunnit testas och det finns en misstanke om att vissa av dessa ämnena kan vara cancerframkallande. Man måste även se upp med dessa ämnena i andra produkter som till exempel regnkläder, plastförpackningar, stekpannor och skidvalla.

Hitta PFAS gifterna

För att kunna undvika PFAS gifterna i din produkt, gå igenom innehållsförteckningen innan du köper produkten eftersom man ofta inte kan lämna tillbaka hygienprodukter. Ämnet kan beskrivas på flera olika sätt: 

  • Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate
  • C9-15  (eller C8-18) Fluoroalcohol phosphate.
  • Decafluoropentane
  • Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate
  • Polyperfluoromethylisopropyl ether
  • Perfluorononyl dimethicone
  • Polytefum
  • Polytef
  • PTFE

Återvinning

Glöm inte att kontrollera om produktförpackningen är lämplig för återvinning innan du köper den. Leta om det finns plastfria alternativ eftersom plast kan ta hundratals år att bryta ner och släpper ut skadliga kemikalier i miljön under tillverkningsprocessen.

Dermatologiskt testade produkter

Dermatologiskt testade produkter innebär att produkten testats på människor och inte djur. När du väljer produkter som har testats dermatologiskt kan du vara säker på att de har certifierats som säkra för användning på din hud av erfarna dermatologer. Detta ger dig inte bara sinnesro i vetskapen om att produkten inte kommer att orsaka irritation eller allergiska reaktioner, utan det ger dig också förtroende för att du kan lita på dess prestandapåståenden så att du inte slösar bort pengar på något som inte fungerar!

Att se till att de kosmetiska produkter vi köper är säkra och miljövänliga kräver att vi gör vår forskning i förväg och fattar medvetna beslut när vi handlar kosmetika – men det är värt att göra eftersom vi tillsammans kan bidra till att minska vår negativa påverkan på både oss själva och vår planet!