Trendig kvinna i hatt

Så blir du ett miljömedvetet modelejon

Att handla kläder kan vara en aktivitet som har stor miljöpåverkan. Med tanke på den mängd vatten, energi och kemikalier som används för att tillverka kläder blir det allt viktigare med hållbara kläder. Lyckligtvis finns det ett antal saker du kan göra för att köpa kläder på ett mer miljövänligt sätt.

Ett av de mest miljövänliga alternativen är att välja begagnade kläder när det är möjligt. Secondhandbutiker har ofta högkvalitativa varor till en bråkdel av deras ursprungliga pris. Att handla i secondhandbutiker eller begagnade kläder online minskar ditt bidrag till ”snabbmodeindustrin” som använder skadliga kemikalier och oetiska arbetsmetoder. Om du har kläder i din garderob som är i gott skick men som inte passar längre kan du även anordna en klädbytardag med dina väninnor, för någon annan kanske dina plagg blir perfekt. För dem som föredrar att köpa nya kläder, leta efter märken som tillverkar sina plagg på ett miljövänligt sätt. Leta efter tyger med material i bambu eller hampa som kräver mindre resurser för att produceras än konventionella tyger. Om du ser termer som ”low impact dye” eller ”miljövänligt tyg” på etiketterna är det goda tecken på att märket arbetar för hållbarhet. 

Återvunnet material

Ett annat bra sätt att handla kläder hållbart är att köpa plagg som är tillverkade av återvunna textilier. Forskare från RISE och Chalmers har utvecklat en ny metod för återvinning av textilier som heter Blend Re:wind. Processen innebär att man med en kemisk process bearbetar blandmaterial och kan frigöras till rena material. Skulle dina plagg slitas ut, släng dem inte i sopporna, leta upp något klädföretag som jobbar cirkulärt och samlar in kläder och tillverkar nya plagg av det återvunna materialet.

Slow fashion

När du handlar nya kläder är det viktigt att tänka på vad du behöver kontra vad du vill ha, så undvik impulsköp och håll dig till tidlösa plagg som håller längre än något trendigt som eventuellt kan gå ur tiden snabbt. Försök att inte bara begränsa dig till att köpa nya plagg, utan använd även befintliga plagg i din garderob till något nytt, så att din garderob aldrig blir tråkig! Om du vidtar dessa åtgärder blir det mycket bättre för både din plånbok och planeten att handla kläder!