Så håller du rent i köket

Köket är en plats som ofta får besök av diverse bakterier. För att undvika bakteriehärdar är det betydelsefullt att städa ofta. Det finns många bra knep som du kan använda för att städa effektivt och miljövänligt.

Det finns många anledningar till varför du ska hålla ditt kök rent. I ett kök kan många bakteriehärdar uppstå. Dessa syns oftast inte med blotta ögat. Därför är det viktigt med bra städrutiner för köket. Diskmaskinen används ofta och är därför viktig att rengöra med jämna mellanrum. Det finns många bra tips för att rengöra diskmaskin effektivt. För att rengöra diskmaskinen på ett miljövänligt sätt kan du använda bikarbonat och ättika. Blanda en deciliter ättika med en matsked bikarbonat. Sprid ut blandningen i diskmaskinen och sätt på ett program med hög temperatur. Du kan med fördel rengöra diskmaskinen en gång i månaden. Då kommer även din disk att vara ren och fräsch.

Undvik bakteriehärdar i köket

Förutom diskmaskinen finns det andra saker och platser i köket som utsätts för bakterier och behöver rengöras ofta. Köksbänken och diskhon är två platser som behöver rengöras några gånger i veckan. Bakterier och smuts fastnar lätt i diskhon. På bänken vistas många saker som för dit bakterier som mobiltelefoner, nycklar, post och smulor. Allt sådant är bra att avlägsna regelbundet. Försök även att städa golv och köksbordet regelbundet.

Använd miljövänliga produkter

För att värna om miljön och din egen hälsa är det bra att försöka använda naturliga produkter. Det finns mängder med saker i skafferiet som du kan använda för att rengöra ditt kök. Förutom bikarbonat och ättika är citron perfekt att använda för städning. Citron kan ta bort obehagliga lukter, fungera blekande och ta bort fläckar effektivt. Ett tips är att klämma ur saften ur en citron i en skål och sedan fylla på med vatten. Värm upp vätskeblandningen i micron och använd den sedan på ingrodd smuts i köket.

Undvik kemikalier för hälsans och miljöns skull

Kemikalier som du kan försöka undvika i köket är exempelvis sprayer av olika slag. När du sprayar olika medel sprids dessa i luften och du andas själv in partiklarna. En annan fördel med att använda miljövänliga produkter är att de är ofta billigare än kemiska köksprodukter.